Wat een feest... kind jij bent (niet) welkom!

Het zou een feest moeten zijn, toch? Je kind is jarig. Hartstikke leuk! Fijn! Gezellig! Jarig zijn betekent een viering, je kind mag een feestje geven! Nou, dan mag je 5 vriendjes uit je klas vragen. Nee, weet je wat, vraag er maar 10! Hoeveel kindjes zitten er in de klas? Stuk of 30? Dus dat betekent dat er zo ongeveer 20 kindjes niet mogen komen. 

En lieve mama en papa, wat doen we dan? We geven het jarige kind 10 uitnodigingen mee en gaan die pontificaal MIDDEN in de klas uitdelen aan de kindjes die wel mogen komen! REALLY? Ja really! Dit gebeurde vandaag nog bij mijn zoontje in de klas. En weet je dat ik met tranen in mijn ogen de klas uitliep? Nee, niet omdat ik niet gevraagd was voor het feestje... Omdat mijn zoontje vol verwachting zat te wachten totdat hij een kaartje kreeg. En dat kaartje kwam niet. Echt veel kinderen ( al zijn vriendjes) kregen een kaartje. Maar hij niet. Hij bleef een beetje om de vader met de kaartjes heen hangen en droop af nadat hij zag dat de kaartjes op waren. Vervolgens zocht hij zijn stoel en keek mij beteuterd aan. "Mama," zei hij vragend. "Waarom heb ik geen kaartje gekregen?" Omdat die *#* PIEP ouders niet aan andere kinderen hebben gedacht en zich nog steeds vol verbazing afvragen waar het fenomeen "buitensluiten van kinderen" en "pesterijen" nou toch vandaan komt en waarom het in deze tijd nog bestaat, terwijl zij hun kind leren dat dit echt niet aardig is........ Toch?! Tja, dat dacht ik niet hardop. "Nou lieverd, omdat niet iedereen er een kan krijgen, dan wordt het veel te druk" zei ik. 

Je voelt als moeder de pijn van je kind. Daarom liep ik met tranen in mijn ogen de klas uit. Dit hele gedoe hebben we vorig jaar met kerst ook al gehad. Davi zat net een maand op school vorige december, dus ik had geen idee hoe het er aan toe  ging. Tijdens de kerstperiode werden er door de kinderen kerstkaartjes uitgedeeld aan andere kinderen. Oke, dit vond ik al een beetje overdreven en overbodig op 4 jarige leeftijd, maar dat is mijn bescheiden mening. Toen dacht ik dat dan ALLE kinderen uit de klas een kaartje zouden krijgen, met de vredelievende kerstgedachte in mijn achterhoofd. Naief als ik was... Nee, dan kregen sommige kinderen wel een kaartje en sommige kinderen niet! WAT?! Waar slaat dit op! Ik voel me weer boos worden... Dus daar stond ik, aan mijn verdrietige zoontje uit te leggen waarom hij geen kaartje kreeg! En weet je, ik had het antwoord niet voor hem. En dat heb ik hem ook eerlijk gezegd. Dat ik het ook niet snap en dat het niet leuk is en dat dit niet hoort. Want lieve ouders, dit hoort toch niet zo?! Snappen jullie ook, als je er even over nadenkt, dat dit niet leuk is voor kinderen die niks krijgen?

Wat ik niet begrijp, wanneer we het hebben over pesten en buiten sluiten, staat elke ouder vooraan te prediken dat dat vreselijk is en niet hoort en niet mag. Maar wat leren we kinderen hier dan mee? Dat het oke is om het ene kind wel iets te geven en het andere kind niet. "Ja, mijn kind mag zelf kiezen wie zij/hij wat geeft" zal zeker een tegenreactie zijn. Zeg je dat ook als jouw kind straks niet mee mag doen? Want dan zegt een ander ook: "Mijn kind mag zelf bepalen met wie hij/zij speelt". 

Wat zeggen ze daar ook alweer over? Het begint bij jezelf. Dus alsjeblieft lieve ouders, probeer een beetje bewust met dit soort dingen om te gaan. Waar jij niet bij nadenkt, is voor een kind van groot belang! 

 

Eventuele oplossingen voor dit probleem:

- Overhandig de kaartjes buiten op het schoolplein aan de ouders. We staan allemaal vaak 10 minuten voor ons uitstarend te wachten tot de bel gaat. Benut deze tijd door de kaartjes uit te delen. Dan hebben de kinderen het niet hoeven zien.

- Whatsapp > echte lifesaver!

- School/ouderapp > hierin kun je vaak de ouders uit de groep contacteren. Vraag anders aan de schoolleiding of dit gearrangeerd kan worden.

Wat heb ik gedaan? Ik heb een email gestuurd aan de juf en aan de schoolleiding met mijn bezwaren en gevraagd om een passende oplossing om het schoolbeleid hierin te veranderen. Zij snapten mijn punt en hebben een tussenweg als oplossing aangedragen. Ze zullen ouders verzoeken de kaarten in ieder geval niet meer IN de klas te geven, maar erbuiten. Het is tenminste iets.

© 2019 - 2020 Hello -XO- | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel